• Nowy

Ekonomiczno-społeczne skutki pandemii COVID-19 dla rolnictwa w Polsce

0,00 zł
Brutto

AutorzyAlina DaniłowskaKinga GruzielAnna Kłoczko-GajewskaMichał Wielechowski

ISBN978-83-8237-211-3

Rok wydania2024

Strony145

Fragment

Językipolski

Nr produktuF7358AEEEB

ZabezpieczenieDL-nodrm

Format

redeem

Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Autorzy publikacji skupili się na wieloaspektowym wpływie pandemii COVID-19 na funkcjonowanie rolnictwa. Podjęli się identyfikacji i oceny skutków tej pandemii dla polskiego rolnictwa, przedstawili decyzje i działania podjęte przez państwo w tym czasie oraz zaproponowali instrumenty polityki ekonomicznej przeciwdziałającej negatywnym konsekwencjom pandemii w rolnictwie. Ponadto omówili teoretyczne aspekty pandemii: definicję zjawiska, fazy, przyczyny i cechy. Scharakteryzowali zmiany, jakie zaszły w czasie pandemii w zakresie produkcji rolnej w Polsce – badanie i ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej polskiego rolnictwa przeprowadzone zostały z podziałem na produkcję roślinną i zwierzęcą. Omówili również zasady kształtowania cen produkcji rolnej jako jednego z kluczowych uwarunkowań oddziałujących na sytuację polskiego rolnictwa, a także podjęli się oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej gospodarstw rolnych w Polsce oraz wpływu pandemii COVID-19 na współpracę między rolnikami. Przedstawili też najpowszechniejsze formy współpracy, zarówno formalnej, jak i nieformalnej, spotykane w Polsce wśród rolników oraz szerzej – na wsi.

TematykaEkonomia Biznes

AutorzyAlina DaniłowskaKinga GruzielAnna Kłoczko-GajewskaMichał Wielechowski

WydawnictwoSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie

Rok wydania2024

ISBN978-83-8237-211-3

F7358AEEEB

Specyficzne kody

ISBN
978-83-8237-211-3