„Temat pracy podjęty przez autorów uznaję za ważny i aktualny. (…) Wysoka ranga proponowanej problematyki wynika z zaspokajania przez żywność podstawowych i niezbędnych potrzeb człowieka, jak również z relatywnie wysokiego udziału wydatków na żywność w Polsce. (…) Przeprowadzone badania stanowią oryginalne rozwiązanie ważnego problemu naukowego dotyczącego ewolucji determinant konsumpcji żywności w Polsce po akcesji do UE. Autorzy przeprowadzili obszerne i wielopłaszczyznowe badania empiryczne, które wzbogacają wiedzę ekonomiczną na temat funkcji konsumpcji. Na podkreślenie zasługuje to, że zarówno część teoretyczna, jak i badania empiryczne zostały odpowiednio podporządkowane celom pracy, co umożliwiło w pełni obiektywnie zweryfikować hipotezy. Zawarte wnioski mają walory teoriopoznawcze ze względu na identyfikację uniwersalnych mechanizmów ewolucji popytu na żywność w warunkach integracji Polski z krajami wyżej rozwiniętymi”. Z recenzji naukowej prof. dr. hab. Andrzeja Czyżewskiego
TematykaEkonomia Biznes
AutorzyAleksander GrzelakMarek Gałązka
WydawnictwoKujawsko-Pomorska Wyższa Szkoła w Bydgoszczy
Rok wydania2015
ISBN978-83-89914-80-4