• Nowy

Analiza jakości surowca mięsnego

29,74 zł
Brutto

AutorzyPraca Zbiorowa Pod Redakcją Beaty Kuczyńskiej

ISBN978-83-8237-086-7

Rok wydania2022

Strony324

Fragment

Języki

Nr produktu02CEA1B1EB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 29 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 29 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,29 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Obecnie konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość i skład produktów żywnościowych. Przemysł mięsny musi mieć więc zagwarantowany wysokiej jakości surowiec rzeźny, aby wyprodukować dobrej jakości produkt. W Polsce produkcja mięsa opiera się w głównej mierze na chowie i hodowli zwierząt gospodarskich (drobiu, trzody chlewnej, bydła), w mniejszej ilości koni, małych przeżuwaczy (owce, kozy) czy małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie), a także ryb żyjących w warunkach naturalnych lub fermowych. Część surowca mięsnego pozyskiwana jest również w wyniku prowadzenia gospodarki łowieckiej (sarny, dziki, kuropatwy). Autorzy podręcznika omówili zagadnienia związane z obecną sytuacją na rynku mięsa w kraju i na świecie. Poruszyli temat czynników wpływających na jakość surowca mięsnego oraz jego walory dietetyczne i kulinarne nawet tak mało popularnych gatunków mięs, jak tych pochodzących od zwierząt łownych czy gęsi. Zwrócili również uwagę na najczęściej występujące wady mięsa. Nie mogło też zabraknąć informacji dotyczących uregulowań prawnych dotyczących organizacji kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia zwierzęcego. Podręcznik dedykowany jest przede wszystkim studentom zootechniki, bioinżynierii zwierząt oraz hodowli i ochrony zwierząt towarzyszących i dzikich, ale każdy potencjalny czytelnik znajdzie w niej cenne dla siebie informacje, np. o jakości kulinarnej różnych gatunków mięs.

TematykaRolnictwo Hodowla

AutorzyPraca Zbiorowa Pod Redakcją Beaty Kuczyńskiej

WydawnictwoSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie

Rok wydania2022

ISBN978-83-8237-086-7

02CEA1B1EB

Specyficzne kody

ISBN
978-83-8237-086-7