“O Włoszech przy kawie. Znani i lubiani o słonecznej Italii” to kolejna propozycja wydawnicza Aleksandry Seghi. Każdy rozdział to opowieść bądź rozmowa o Włoszech z aktorem, piosenkarzem, znanym szefem kuchni bądź inną słynną polską osobowością. Wątki zawodowe przeplatają się z prywatnymi, a w każdą rozmowę wpleciony jest włoski przepis kulinarny. Spis treści Wstęp Małgorzata Bogdańska Włoski croissant z dżemem Jolanta Olszewska Słoneczniki z gorgonzolą i orzechami włoskimi Danuta Błażejczyk Dorsz po sycylijsku Kuba Rekwirowicz Risi e bisi (Risotto z zielonym groszkiem) Misia Konopka Mój ulubiony sos do makaronu Stefan Sołtan Bułki z rodzynkami, łezkami czekoladowymi i skórką cytrynową Robert Sowa Pizza ai quattro formaggi (Pizza z czterema serami) Piotr Tadeusz Rzeczkowski Fritto misto di pesce (Smażone owoce morza) Michał Rusinek Vitello tonnato (Cielęcina w sosie tuńczykowym) Grzegorz Gałązka Abbacchio alla romana (Pieczona jagnięcina po rzymsku) Włodek Pawlik Biała pizza z kwiatami cukinii Anna Lutosławska-Jaworska Trofie z suszonymi pomidorami, orzechami i gorgonzolą Anna Osmólska-Mętrak Spaghetti cacio e pepe (Spaghetti z serem i pieprzem) Jarek Wist Parmigiana na pieczonych bakłażanach Magdalena Stysiak Risotto ai frutti di mare (Risotto z owocami morza) Jakub Józef Orliński Spaghetti po toskańsku Urszula Rzepczak Słona tarta z warzywami Grzegorz Turnau Spaghetti alle vongole (Spaghetti z małżami) Zakończenie