• Nowy

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

8,10 zł
Brutto

AutorzyStanisław Rudy

Rok wydania2018

Strony132

Językipolski

Nr produktu310A142CEP

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 8 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 8 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,08 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych metod konserwowania żywności jest jej suszenie, które pozwala na długotrwałe przechowywanie suszu poprzez zmniejszenie aktywności wody i wiążące się z tym ograniczenie rozwoju drobnoustrojów, a także ograniczenie masy i wyeliminowanie sezonowej dostępności surowców. Suszenie żywności wiąże się jednak z szeregiem niekorzystnych zmian zachodzących w trakcie trwania tego procesu. Zmiany te wynikają przede wszystkim ze stosowania podwyższonej temperatury suszenia wymaganej do osiągnięcia optymalnego czasu trwania procesu i związanych z nim względnie niskich nakładów energetycznych [Oliveira i in. 2016].

TematykaRolnictwo Hodowla

AutorzyStanisław Rudy

WydawnictwoUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Rok wydania2018

310A142CEP