Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie: 1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, 2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień umowy CETA, 3. problemów kompetencyjnych w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce, 4. prywatyzacji administracji i zarządzania publicznego w obszarze urzędowej kontroli żywności, 5. charakteru prawnego opłat z tytułu przeprowadzania urzędowych kontroli żywności, 6. porównania instytucjonalnej oceny ryzyka żywnościowego w Unii Europejskiej i w Polsce. Redaktorzy naukowi monografii są związani z Pracownią Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, autorzy natomiast wywodzą się z różnych polskich wyższych uczelni. ****** Official Food Control: Theory and Practice A collection of articles devoted to the analysis of present solutions and proposed future models of the functioning of official food control in Poland in the context of administrative, financial, agricultural, and food laws. The authors discuss the following issues: the system of official food control in light of European Union legal requirements, supervising food safety and the mutual relations between different inspection authorities responsible for this supervision in Poland, public management in the area of official food control.