Proces ekstrakcji w układzie ciecz-ciało stałe jest jednym z trudniejszych do modelowania procesów dyfuzyjnych. W przypadku ekstrakcji wspomaganej polem ultradźwiękowym tylko w nielicznych opracowaniach wykorzystuje się modele dyfuzyjne bezpośrednio uwzględniające w swojej strukturze moc pola ultradźwiękowego. Celem pracy było opracowanie modelu matematycznego pozwalającego kompleksowo charakteryzować przebieg wieloskładnikowego ruchu masy w czasie ekstrakcji prowadzonej w sposób okresowy przy uwzględnieniu oddziaływania pola ultradźwiękowego. Badania przeprowadzono na dwóch modelowych surowcach różniących się budową morfologiczną, tj. liściach szałwii lekarskiej i korzeniach lubczyku ogrodowego. Jako rozpuszczalników użyto wody i 90% roztworu alkoholu etylowego. Do generowania ultradźwięków wykorzystano procesor ultradźwiękowy firmy Sonics VCX 750. Opracowany i zweryfikowany model procesu ekstrakcji ultradźwiękowej ujmuje w kompleksowy sposób współzależność podstawowych parametrów procesu, jakimi są czas i natężenie pola ultradźwiękowego i ich wpływ na końcowe stężenie w ekstrakcie substancji rozpuszczalnych.