• Nowy

""Dobry żur kiej w nim szczur"". Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury

29,46 zł
Brutto

AutorzyDorota Świtała-TrybekLidia Przymuszała

ISBN978-83-8332-077-9

Rok wydania2024

Strony304

Fragment

Językipolski

Nr produktuDC2DDCA1EB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 29 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 29 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,29 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce – kuchni śląskiej. Praca w sposób atrakcyjny i nietuzinkowy dostarcza wiedzy o potrawach, sposobach ich przyrządzania, codziennych praktykach związanych z przygotowywaniem posiłków, także okolicznościach i zwyczajach spożywania określonych dań. Z zamieszczonych w pracy tekstów można np. dowiedzieć się, jak niegdyś troszczono się o położnicę i jakimi „frykasami” ją raczono lub jak wyglądało tradycyjne świniobicie czy kiszenie kapusty. Książka ma walor poznawczy i edukacyjny. Jej unikatowość i nowatorski charakter polega na tym, że o kulinariach opowiada w odmienny sposób, niż czyni się to w większości prac (głównie w książkach i poradnikach kucharskich) dotyczących kulinariów. Jak do tej pory nie ma na rynku wydawniczym tego typu pozycji. Mogą więc z niej korzystać zarówno badacze zajmujący się zagadnieniem dziedzictwa kulturowego, przemianami obyczajów, funkcjonowaniem gwar śląskich; wreszcie szerokie grono czytelników rozmiłowanych w tradycji i kulturze własnego regionu.

TematykaJęzykoznawstwo

AutorzyDorota Świtała-TrybekLidia Przymuszała

WydawnictwoWydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego

Rok wydania2024

ISBN978-83-8332-077-9

DC2DDCA1EB

Specyficzne kody

ISBN
978-83-8332-077-9