• Nowy

Okupacja od kuchni

36,33 zł
Brutto

AutorzyAleksandra Zaprutko-Janicka

ISBN9788368263749

Rok wydania2024

Czas5:18:00

Fragment

Językipolski

Nr produktu51A5835BAB

ZabezpieczenieDL-wm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 36 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 36 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,36 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

TematykaHistoria Archeologia

AutorzyAleksandra Zaprutko-Janicka

LektorAgnieszka Postrzygacz

WydawnictwoPoznańskie

Rok wydania2024

ISBN9788368263749

51A5835BAB

Specyficzne kody

ISBN
9788368263749