• Nowy

Jak dawniej jadano

61,66 zł
Brutto

AutorzyAndrzej Fiedoruk

ISBN978-83-7147-145-2

Rok wydania2024

Strony432

Fragment

Językipolski

Nr produktuF6A7EDC7EB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 61 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 61 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,61 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u. To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki. Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej. Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi. Patronat medialny: www.smartage.pl www.nakanapie.pl www.historykon.pl www.sprawynauki.edu.pl

TematykaHistoria Archeologia

AutorzyAndrzej Fiedoruk

WydawnictwoRM

Rok wydania2024

ISBN978-83-7147-145-2

F6A7EDC7EB

Specyficzne kody

ISBN
978-83-7147-145-2