Zdrowe żywienie

Zdrowe odżywianie polega na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość i choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów.
Zasady prawidłowego żywienia, według polskiego Instytutu Żywności i Żywienia
- Spożywać posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Spożywać warzywa i owoce jak najczęściej, około połowy tego, się je, w proporcji ¾ warzyw na ¼ owoców.
- Spożywać produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste.
- Codziennie wypijać przynajmniej dwie duże szklanki mleka, jogurtu lub kefiru, co częściowo można zastąpić serem
- Ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów, <0,5 kg/tydzień). Zastąpić mięso rybami, warzywami strączkowymi oraz jajami
- Ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego, zastąpić go olejami roślinnymi
- Unikać spożywania cukru i słodyczy zastąpić je owocami i orzechami
- Unikać dosalania potraw i produktów o dużej zawartości soli. Zastąpić sól ziołami
- Wypijać przynajmniej 1,5 l wody dziennie.
- Unikać alkoholu.
Zdrowe odżywianie w ciąży
Podstawowa zasada żywieniowa dla przyszłych mam brzmi: nie należy jeść „za dwóch”. Jeśli u ciężarnej występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, powinna ona uważać na ilości przyjętego błonnika (znajduje się m.in. w warzywach). Wskazane jest spożywanie w dużych ilościach warzyw i w nieco mniejszych owoców.
Okazuje się, że kobiety w ciąży muszą przyjmować węglowodany, które organizm traktuje jako paliwo energetyczne. Mięso (najlepiej białe) jako źródło białka powinno być spożywane przez przyszłe mamy codziennie i w zasadzie bez restrykcyjnych ograniczeń ilościowych, ponieważ zawiera dużo żelaza, a jak wiadomo, w ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Należy znacznie ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych.
Niewskazane są również: surowe mięso, ryby i owoce morza, pasztety i wędliny typu metka, przez wzgląd na ryzyko zarażenia się toksoplazmoza i listerioza.
Komentarze
Zapraszamy do komentowania naszych wpisów